x

✔️ Modtag en gratis ST2413 SUPER SHOPPER med din næste ordre. Skriv ”Gratis Super Shopper” i kommentarfeltet på din næste webordre. Så tilføjer vi én ST2413 Super Shopper i Granite til din ordre.

Tekstiltryk teknikker

Direkte tryk

Direkte serigrafisk tryk er en meget gammel kinesisk trykform. Man lakerer på et silkevæv opspændt på en træramme, der områder af trykket hvor der ikke skulle være farve, og således havde man en skabelon til at trykke efter. I dag bruger vi et nylonvæv opspændt på typisk en aluminiumsramme.

Vævet påføres en lysfølsom emulsion. På vævet lægges en film, som er sort i de områder, farven skal trykkes igennem. Rammen bliver belyst med ultraviolet lys, hvorved de områder, der ikke dækkes af filmens sorte flader, hærdes. Når rammen skylles med vand, bortvaskes de ikke-hærdede områder, og vi har en skabelon. Tekstilfarven  bliver trykt direkte ned i tekstilet gennem skabelonen ved hjælp af en gummirakel. Tekstilet varmefikseres og trykket er færdigt.

Vi har pt. fire automatiske trykmaskiner til direkte tryk - fra den mindste med 7 trykværk og op til den største med 12 trykværk.

Det største tryk vi kan lave er 50 x 70 cm (dog med visse begrænsninger, spørg evt.). Et „normalt“ stort tryk er indenfor 40 x 70 cm.
 

Direkte tryk

Direkte tryk på forskellige farver

Énsfarvet sort tryk på hvid T-shirt - det er enkelt og ukompliceret, vi trykker det som det er, og der kan næsten alt lade sig gøre. 
Men trykfarver er mere eller mindre transparente, og tekstilets farve vil altid have indflydelse på motivet. Derfor kræver tryk på mørke varer specielle forhold. For at holde farvernes valør, trykker vi som regel en hvid bund under motivet på mørke varer. Er der eksempelvis tale om hvid tryk på sort tekstil, trykker vi hvid farven to gange for at sikre, at den dækker. Er der rød tryk på sort tekstil, trykker vi først en hvid bund, og efter mellemtørring (flash) trykker vi den røde farve ovenpå. 
I tilfældet af flerefarvet tryk på mørk tekstil kan trykket være endnu mere kompliceret. Fotografier eller fotografi-lignende motiver skal også trykkes på en hvid bund, men de kræver en speciel separationsteknik til fremstilling af film. 
Når der er mange farver i et tryk på mørke varer, vil vi altid gerne vurdere motivet inden vi kan afgøre, hvordan det kan trykkes. Men du som kunde behøver ikke at tænke på eller betale for de ekstra bundtryk eller mellemtørring, da de er inkluderet i vores priser. Dog har vi en undtagelse, når der skal trykkes med neonfarve. Dette kræver, at vi trykker en hvid bund to gange, og dette er ikke inkluderet i prisen.


Direkte tryk på forskellige farver

Transfertryk

En transfer er et stykke specialbehandlet papir, hvorpå vi serigrafisk trykker motivet spejlvendt. Transferen lægges på varen og varmes på under pres. Når papiret fjernes, efterlader det trykket retvendt på varen, og trykket er færdigt.

Transferen lægges over på stoffet og holdes fast af et limlag, som er påført transferen efter trykning, og er smeltet ned i stoffet. Vi anvender altid transfer på caps, men hvor vidt vi benytter transfers på andre varer kommer an på antal farver i motivet, antal tryk, varens beskaffenhed og farve, placering af trykket med mere.

Til transferfremstilling har vi 3 produktionslinier. Til overførsel af transfers har vi 5 varmepressere med dobbelte plader, en varmepresser med enkelt plade og tre varmepressere til caps.


Vurderingen af om et tryk skal laves som direkte tryk  eller transfer  er individuel og vanskelig at generalisere.

Transfertryk

Litografisk transfertryk

Eller – som vi kalder det – ”lito” er offset tryk på transfer papir, serigrafisk bygget op på vandbaseret farve og lim. Vi anvender typisk lito ved fotografier eller foto-lignende motiver, som vi separerer til 4 farver (CMYK; cyan, magenta, gul og sort). Motiver trykkes spejlvendt på transfer papir sammen med lim. Derefter – ligesom ved transfertryk – ligges transferen over på stoffet og smeltes ned i det.

Litografisk transfertryk

Skæreplot transfertryk

Når trykket skal overføres på speciel stof, for eksempel softshell eller nylon, anvender vi skæreplot. Motivet bliver trykket på en speciel folie og skæres rundt (hvilket kræver, at motivet hele vejen rundt er afgrænset af en skærestreg) af plotterprinter maskinen på den måde, at bagsiden af folien stadigvæk er i ét stykke. Områderne udenfor trykmotivet skal pilles af og motivet kan derefter overføres til stof.
Vi anvender også plotteren, dog uden tryk, kun med skæring, når motivet er ensfarvet og kræver speciel effekt, for eksempel glossy metalfarve. 

Foto snart

Sublimation (sublistatiske transfers)

På løbetrøjer trykker vi med sublistatiske transfers. Denne teknik kan anvendes fordi overfladen på disse varer er 100 % polyester  og de kan tåle opvarmning til 210°C. Der kan kun sublimeres på hvide tekstiler.

Sublimationsfarven trænger direkte ind i polyesteren og efterlader en blød overflade, hvor man ikke fornemmer trykket. Transferen produceres på en farveprinter, som anvender speciel farve og papir, derfor er antallet af trykfarver underordnet. 

Sublimation

DTG - Direct To Garment

Med denne metode trykker printeren direkte på tekstil. På hvide og lyse tekstiler ligger farven helt ind i tøjet. På mørke tekstiler printer vi først et tyndt hvidt lag for at sikre, at de øvrige farver dækker, derfor ligger trykket ovenpå tekstilet.

DTG teknik egner sig godt til detaljeret grafik eller foto. Vi laver ingen film, derfor er der ingen begrænsning på antal af farver. Ved mindre antal tryk i din bestilling kan DTG være en prismæssig fordel i forhold til direkte tryk eller transfertryk. Ved DTG trykker vi nemlig ”on demand”, også helt ned til ét stk.
 

Direct to garment